عدم برائت از فتنه سال 88 و فتنه‌گری عناصری که حال به سرحلقه‌های اپوزیسیون خارج نشین پیوسته و زیر لوای براندازی نظام جمهوری اسلامی فعالیت می‌کنند به روش و منش قدرت‌طلبی و ابزارگرایی اصلاحات بازمی‌گردد که گفتمان پذیر نیست.

ابزارگرایی برای رسیدن به مطامع جناحی و قدرت طلبی با اصلاحات چه کرد؟/ با فرح ملاقات می‌کنند با خارجی در براندازی می‌بندند و اما خود را اصلاح‌طلب می‌نامند

گروه سیاسی مشرق – محمدرضا تاجیک که این روزها صدایش‌ بیشتر از گذشته به گوش می‌رسد در جریان اصلاحات قائل به یک تحول شگرف است. تحولی که به قول خودش پس از 18 سال درصدد ایجاد یک گفتمان و مانیفست ثابت و استخوان‌دار است. اما خود تاجیک هم معترف است که جریانی که 18 سال بدون گفتمان زیست کرده و با ماهی گری در فضای سیاسی به حیات خود ادامه داده ثابت‌قدمی برایش بسیار سخت است.

این تئوریسین جریان اصلاحات به‌تازگی با روزنامه اعتماد مصاحبه‌ بلند‌بالایی در تقبیح رویکرد بی درو پیکر اصلاحات انجام داده و مطرح می‌کند که «‌ به نام نامي اصلاح‌طلبي هفتادودوملت وجود دارد و هفتادودو كنش و واكنش انجام مي‌شود.»[1]

البته بی‌گفتمانی اصلاح‌طلبان موضوع جدیدی نیست اما مهم‌تر این است که تاجیک بیان می‌کند که این جریان چهارچوب درستی در فضای سیاسی کشور ندارد و همین مسئله را علت اغلب مشکلات آن می‌داند که هرکسی پابرهنه به داخل این جریان می‌دود و از آن سواری می‌گیرد و بعدازاینکه به مطامع خود رسید از این جریان خارج می‌شود و بعضا در حکم اپوزیسیون ایفای نقش می‌کند.

تاجیک دراین‌باره می‌گوید:‌ «دوش اصلاحات نبايد براي سوار كردن هرکسی گشوده باشد. نبايد جلوي هرکسی دولا شويم تا روی‌مان سوار شوند. روي دوش اصلاح‌طلبي نشستن مستلزم داشتن مقام و جايگاهي و منزلتي است؛ هرکسی نمي‌تواند سوار اصلاحات شود. بايد شرايطي را احراز كرده باشد. اما وقتي درها گشوده است و هرکسی سرك مي‌كشد و پابرهنه وارد مي‌شود و هر موقع هم دلش خواست خارج مي‌شود همين مي‌شود كه امروز مي‌بينيم.» [2]

و تأکید می‌کند که «‌ بايد معلوم شود كه اگر كسي از اين مرز عبور كرد ديگر عبور كرده و نام او، اصلاح‌طلب نيست. نبايد به رقبا فرصت بدهيم تا انگ‌ها و تهمت‌ها را به پيشاني اصلاحات بتوانند بكوبند. نبايد اجازه دهيم تا پشت سر اصلاحات حرف‌وحدیث باشد. اگر اين مرزبندي مشخص شود هرکسی نمي‌تواند در واكنش به هر مسئله كوچكي به دامن راديكال‌ترين اپوزيسيون خارج كشور پناه ببرد كه اگر برد قبل از خروج از حاكميت از اصلاحات خروج كرده است. اصلاحات شخصيتي دارد كه هرکسی نبايد از آن عبور كند.»[3]

البته تاجیک به این موضوع هم معترف است که «به‌هیچ‌عنوان اين مسئله اصلاً دل‌مشغولی و دغدغه خيلي‌ها نيست. حتي كساني كه شكل حزبي مي‌گيرند و احزابي كه اخیراً به نام اصلاح‌طلبي متولد مي‌شوند از خود مانيفستي ارائه نمي‌كنند تا ببينيم چيزي تعريف كرده‌اند و دقیقاً چيست، دگرشان كيست و فضاي آن‌ها چيست؟ فقدان اين «نيست»‌ها هزينه‌هايي را به جريان اصلاحات وارد كرده و مي‌كند. ما دريچه را براي عبور رقیبمان از خودمان و گفتمانمان باز گذاشته‌ايم. همين بوده كه رقيب توانسته از دريچه عبور كند و در آن‌سوی دريچه ما را هوك چپ و راست كند و كف رينگ بخواباند. ما نبايد اجازه بدهيم چنين بلايي بر سر حيثيت و شخصيت اصلاحات بيايد. ما حرمت و حريمي داريم، هر حريمي حرمت دارد. حرمتش را بايد متوليان آن پاس بدارند. بايد حاملان و عاملان گفتمان در ابتدا حرمت آن را پاس بدارند. مگر مي‌شود حريم داشت و كسي دق‌الباب نكرده و ياالله نگفته سرش را پايين بيندازد و وارد شود. مگر بدون اذن ورود مي‌توان وارد حريمي شد؟ و تازه هرگاه هم دلش خواست خارج شود؟ هر گاه دلش خواست به نام جمع سخن بگويد؟ به نام نامي اصلاحات سخن بگويد؟ ما نبايد موهبت‌هاي تاريخي و نظري خودمان را به‌راحتی در معرض فروش بگذاريم. نبايد اجازه دهيم عده‌اي آن را لگدمال كرده و از آن عبور كرده و استفاده ابزاري از آن كنند. خيلي‌ها و گروه‌هاي متفاوتي از اصلاح‌طلبي و اصولگرايي فقط ابزاري استفاده مي‌كنند. اصلاحات ابزاري براي نيل به قدرت و ورود به سياست است.»[4]

اما این سخنان را اگر مانند یک جورچین کنار هم بگذاریم نکات قابل‌توجهی رؤیت می‌شود؛ نکاتی که در کنار هم‌معنای واحدی می‌دهد و آن این است که اصلاحات از معنای اصلاح‌طلبی خالی است و آن‌قدر این جریان در ورطه رقابت سیاسی و قدرت‌طلبی گرفتار آمده که بنا به شرایطی که در آن قرارگرفته است با حضور افراد مختلف که هرکدام در برهه‌ای از زمان نقش تئوریسین اصلاحات را بازی کرده‌اند، راه‌های مختلفی را پیموده که سرانجام مثبتی برای این جریان نداشته است.

تز اصلاحات تا به اینجا قدرت‌طلبی صرف بوده است که باعث شده تا از بسیاری از خط و خطوط به‌راحتی عبور کند. مثال جالب شرایطی عمل کردن اصلاحات نیز مربوط به رویه‌ها و رویکردهای این جریان در برهه‌های مختلف تاریخ عملکردی آن در فضای پس از انقلاب می‌شود. جریان اصلاحات در زمانی که بخشی از قدرت حاکمه را در اختیار داشت با تندروی‌های خاص خود طرح «خروج از حاکمیت‌» را به اجرا گذارد. این نظریه بنابر شرایط و غرور شکل‌گرفته در این جریان بر اساس قدرت‌طلبی عناصر آن شکل گرفت. با این باور که نظام به این جریان احتیاج دارد و در سال 88 نیز قدرت‌طلبی در جریان اصلاحات به سمتی پیش رفت که ساختارهای مختلف ازجمله انتخابات را زیرپا گذاشتند و برای رسیدن به قدرت سعی کردند از تاکتیک‌های براندازانه و انقلاب‌های رنگی استفاده کنند که سبب شد تا بر اثر خطری که به وجود آورند توسط مردم کنار گذاشته شوند.

حال نیز بر اساس همین شرایطی عمل کردن است که خود را در داخل نظام جمهوری اسلامی تعریف می‌کنند؛ چراکه به‌خوبی می‌دانند که قدرت لازم برای حضور مستقل در فضای سیاسی کشور را ندارند و به همین جهت که تا حدی قدرت را ازدست‌داده‌اند از فضا عصیان و طغیان دوری می‌کنند. تاکتیک «‌چانه زنی از بالا و فشار از پایین» نیز یکی از مهمترین تئوری‌های اصلی است که در چهارچوب رویکرد قدرت‌طلبی به اجرا گذارده شد.

جالب اینجاست که محمدرضا تاجیک به‌عنوان یک تئوریسین بسیاری از موارد و عملکردهای این جریان را نادیده می‌گیرید و همه مراتب را به عدم ثابت‌قدمی و ایدئولوژی واحد این جریان نسبت می‌دهد درحالی‌که مشی اصلاحات در سپهر سیاسی کشور، مشی قدرت‌طلبی صرف بوده است که کنش و واکنش‌های مختلفی را در این عرصه از سوی آنان رقم‌زده ‌است که تاجیک نیز در این فرایند دور از این مطلب نبوده است که از آن بی خبر باشد.

تاجیک به‌طور غیرمستقیم از وجهه اپوزیسیونی این جریان سخن می‌گوید اما وی به‌عنوان یک تئوریسین هیچ‌گاه خود تعریفی از اصلاح‌طلبی ارائه نمی‌دهد. بی‌گفتمانی در جریان اصلاحات به جایی رسیده است که این جریان مانند لیبرال‌ها خود را در مقابل رقیب تعریف می‌کنند؛ یعنی تا رقیبی برای این جریان وجود نداشته باشد این جریان از تاکتیک و ایدئولوژی لازم خالی و تهی است. از این روست که ماشین پروپاگاندای رسانه‌های و رسانه‌های زنجیره‌ای این جریان همیشه برای بمباران کردن طرف مقابل آماده هستند و یکی از ستون اصلی اصلاحات را توپخانه‌های رسانه‌ای آن تشکیل می‌دهند.

لیبرال‌ها نیز در دوره‌های مختلف ازجمله پس از جنگ جهانی دوم و وقوع انقلاب اسلامی ایران، کمونیسم و با فروپاشی شوروی و پایه‌های این نظام فکری اسلام‌ستیزی را وجه تقابلی ایدئولوژی خود قرار دادند. جریانی که نتواند بدون حس رقابت و دشمن‌سازی برای خود ایدئولوژی طراحی کند یقیناً اساس فکری خود را نمی‌تواند بر سازندگی و توسعه استوار سازد. بر این اساس است که جریان اصلاحات که از لحاظ لغوی به هرس کردن درخت نزدیک است، بیشتر اهتمام خود را به براندازی نهادها و تیشه زدن به ریشه درخت نظام جمهوری اسلامی ایران متمرکز ساخته است.

قدرت‌طلبی و وابستگی‌های سیاسی اصلاحات به لیبرالیسم به خاطر شباهت مبنایی که به این ایدئولوژی دارد نیز نوعی آنارشیسم سیاسی را در این جریان به وجود آورده که در یک چارچوب نمی‌گنجد.

جالب اینجاست که کسانی همچون تاجیک که اینک بر طبل وحدت نظری و چارچوب سازی ایدئولوژیک می‌کوبند، بعضاً به رویکردهای قدرت‌طلبانه دامن می‌زند و مسائلی چون پوپولیسم را در زمانی که رقیب از آن بهره می‌برد تقبیح و بلافاصله با استفاده این روش از سوی جریان همراه آن را عاد‌ی‌سازی می‌کنند. [5] وی که صراحت لهجه بیشتری نسبت به دیگر هم‌قطاران خود در جریان اصلاحات دارد به تشریح پوپولیسم در اصلاحات می‌پردازند و از این موضوع گلایه می‌کند که چرا باوجوداینکه این جریان سیاسی پوپولیسم را به عنوان ابزار قدرت‌طلبی مورداستفاده قرار می‌دهد، نگرشی دهه شصتی به آن دارد.

وی در همین باب یکی از اقتضائات دوران حاضر را پوپولیسم می‌داند و در مورد آن می‌گوید: «اگر می‌خواهیم در این جامعه حرکت کنیم، نمی‌توان انتظار داشت که بنشینم پشت لپ‌تاپ با آن‌ها (مردم) حرف بزنم. دراین‌صورت باید صبر کنم تا همه دکترا بگیرند و حرف من را بفهمند. ما در ذهنمان هنوز همان مفهوم پوپولیسم دهه ۶۰ است. این در حالی است که حتی هنوز بعضی از این مفاهیم در فضای روشنفکری را هم درنمی‌یابیم. بروید پوپولیسم لاک‌لائو را بخوانید و ببینید چقدر مفهوم پوپولیسم فرق کرده است.»[6]

عدم برائت از فتنه سال 88 و فتنه‌گری عناصری که حال به سرحلقه‌های اپوزیسیون خارج نشین پیوسته و زیر لوای براندازی نظام جمهوری اسلامی فعالیت می‌کنند نیز به همین روش و منش قدرت‌طلبی و ابزارگرایی اصلاحات بازمی‌گردد که از هیچ ابزاری برای رسیدن به قدرت دریغ نمی‌کنند و به قول خود تاجیک تحولاتی که اخیراً در این جریان ذیل اصطلاح نواصلاح‌‌طلبی که خود وی مبدع آن بوده است ایجاد شده به خاطر همین روش ابزارگرایی است. وی در باره استفاده جوانان در قدرت‌یابی انحصارطلبان قدرت در جریان اصلاحات می‌گوید: «كسي برنامه‌اي نداشت و فرش قرمزي براي اين بچه‌ها نينداخت. كسي براي آن‌ها آموزش و كلاسي نگذاشت. فقط موقع انتخابات به صورت سیاهی‌لشکر از آن‌ها استفاده مي‌شد. بعد از انتخابات نيز عده‌اي در فضاي قدرت قرار مي‌گرفتند. همان‌ها نيز اين بچه‌ها را فراموش كردند

وی در همین مصاحبه به صراحت بیان می‌کند که «‌ وقتي اين اتفاق نيفتاده ديگر راه چاره‌اي باقي نمانده و بايد هزينه هر گرايش و كنشي به نام اصلاحات را بپردازيم. از كسي كه به نام اصلاح‌طلبي مي‌رود و با فرح پهلوي ملاقات مي‌كند تا كسي كه با خارج از كشور مي‌بندد، تا كسي كه در پشت تريبون رسانه‌هاي خارجي مي‌خواهد نظام را براندازي كند همه‌اش را مي‌اندازند گردن اصلاح‌طلبان، پس از ماست كه برماست.»[7]

تاجیک همچنین هیچ اشاره‌ای به معاندین داخلی نمی‌کند و نمی‌گوید رییس اصلاح‌طلبان خود یکی از عوامل فتنه بوده و هست بر همین اساس، پافشاری بر ریاست این اشخاص نه تنها هزینه‌زا بوده بلکه سبب می‌شود مردم و نظام، بیش از پیش از ورود چنین جریانی به داخل میادین اجرایی جلوگیری کنند.

البته بیشتر از اینکه به گردن اصلاحات انداختن باشد این موضوع به گردن اصلاحات است چراکه حمایت از جریان برانداز تا جایی پیش رفته که مرز و خط مشخصی در جداسازی این جریان با اپوزیسیون خارج نشین وجود ندارد و هیچگاه اصلاحات از کسانی که در حلقه اپوزیسیون خارج نشین حضور دارند به طور واضح برائت نجسته و حتی بعضا آنان را مورد حمایت قرار داده است.

بدن جهت ابزارگرایی که حتی عناصر این جریان نیز از آن در امان نیستند و جوانان[8]، زنان[9]،‌ دانشجویان و صنوف مختلف ازجمله معلمان و دکتران و ... را به ابزاری برای رسیدن به قدرت برای این جریان تبدیل کرده است، رویکرد اصلی اصلاحات در قدرت‌طلبی است.

بر این اساس اگرچه این جریان نام اصلاحات را یدک می‌کشد اما به نظر نمی‌رسد که با توجه به وجهه طمع گونه قدرت‌طلبی و ابزارگرایی و تنوع‌طلبی که گسترده آن از داخل و خارج و بیگانه و ... زیاده رفته، بتوان این مجموعه را ذیل یک گفتمان واحد جمع کرد و بتوان انتظار داشت که با این شیوه و رویکرد به چارچوب گفتمانی واحدی دست یابد.



[1] http://www.etemadnewspaper.ir/

[2] همان

[3] همان

[4] همان

[5] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/486687

[6] همان

[7] همان

[8] http://www.etemadnewspaper.ir/

[9] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/499177

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 66
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 29
  • ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    مثکل کشور عادت کردن اقلیت اصول گرا به قدرت است
  • تازه مسلمان نروژی مقیم ایران ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    گفتمان اصلاحات پادویی بی جیره و مواجب برای شبکه اختاپوسی صهیونیسم و شیطان بزرگ است ولاغیر
  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    جانم فدای خاتمی معنی جمهوریت ، امر کن تا ببینی آماده ایم آماده شعار نیست
  • جواد ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    اصلاحاتی ها به دلیل نداشتند پایگاه اجتماعی " اصول خاص و مانیفستی ندارند و مجبورند برای به دست اوردن رای " با همه طیف ها " حتی ضد انقلاب خارجی هم همنوا شوند . تازه با این همه حمایت خارجی مالی و رسانه های " 8 درصد رای دارند . الان سلطنت طلب ها وفرقه های انحرافی مثل دراویشی هم زیر چتر اصلاحات گرد امده اند .
  • ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    بهتره بگید چه هزینه ای واسه شما رقم زد تو سال 92 که خوب با یه اتحاد شما رو ناک اوت کرد....حالا هی عکسشو تار کنید...مهم اینه که تو دل مردم تاروتیره نیست این دل سیاه شما مشرقی هاست که کر و کور و لال شدید و حقیقت رو نمیبینید
  • رسول مشهدي ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    خاتمي محبوب دلها.
  • محمود ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    گفتمان انقلاب لیبرالیسم و سکولاریسم هست و هیچ لیبرالیسم که تو غرب مرد فوکیویا ما که میگفت اخرین ایدولوژی دنیا به حساب میاد حرف پس گرفت ولی اینا که سنگ پای قزوین جلو تر میگن نه تئوریسین تو غرب میگن ما نفله شدیم از مکاتب لیبرالی اینا هنوز دلوش خوش که خبرایی
  • ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    من به سیاست بازی و چپ و راست کاری ندارم خاتمی با نفت نهایت 20 دلاری عملکرد بهتری نسبت به احمدی نژاد با نفت 140 دلاری داشت
  • مسافر ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    خاتمی همون که در حوادث 88 با عملکردش به همه ملت ضرر زد، جای همه خدمات کرده و نکردشو پر کرده، تحریم ها دقیقا بعد از حوادث انتخابات 88 بود که تحریم ها شدت پیدا کرد و همه ملت گرفتار شدن
  • مسافر ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    شما تو فتنه 88 یکی یکی آب رفتید و تو گندی که زدید زاییده بودین، حالا میگی خاتمی امر کنه؟ جوجو قبل از اینکه حرفی بزنی قبلش مزه مزه کن
  • ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    مشکل کشور عدم اتکا به توان و قدرت داخلی است. مشکل کشور، ولع خاصی برخی برای ایجاد رابطه با کشوری جنایتکار همچون آمریکاست. ولی نمی دانند در صورتی آمریکایی ها کاری به کار ما نخواهند داشت که در مقابل جنایات آنها سکوت کنیم و در این صورت قطعا در جنایات آنها شریک هستیم و باید در پیشگاه خداوند پاسخگو باشیم.
  • ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    انصافاً ته خنده هستی دوست عزیز اون خاتمی خودش هفت تا سوراخ قایم میشه بعد تو میخوای اون امر کنه؟؟؟ این شجاعتت رو جای درست خرج کن، البته اگه داری. نمیخواد برای کشور و نظام اسلامی ایران با بالاترین سطح امنیت از این شاخ و شونه ها بکشی
  • مهدی از قم ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    مشکل کشور ادم های مثل شما است که بدون شناخت و سواد سیاسی و نفهمیدن ذات این جریان خودتان را به این مهلکه میاندازید
  • مهدی از قم ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    دوست عزیز کسی که از ترس روبرو شدن با ریس جمهور امریکا یک ساعت خودش را در دستشوی حبس میکند ارزش فدا کردن جان ندارد.بعد هم خداوکیلی دو خط در مورد جمهوریت و تاریخ ان میتونی بنویسی؟
  • ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    معذرت ، اشتباهی مثبت زدم
  • مهدی از قم ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    اگر ایشون میتونست کسی را ناک اوت کنه که سال 84 کاندیدای مورد حمایتش دکتر معین از ارای باطله کمتر رای نمیاورد...
  • مهدی از قم ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    دوست عزیز اولا که شما همه چیز را با دلار میسنجید اما توجه ندارید ارزش خود دلار چقدر کم شده در این مدت.بعد هم کارهای عمرانی و زیربنای که در زمان دولت نهم و دهم شد قابل مقایسه نیست با زمان خاتمی.در ضمن زمانی خاتمی نفت 20 دلار نبود و کل زمان احمدی نژادهم 140 دلار نبود.
  • مرتضی ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    دوران خاتمی کشور در آرامش و راحتی بیشتری بود. من تو دوران خاتمی توانستم به زندگیم سرو سامانی بدهم، اونم با حقوق کارمندی.
  • ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    مشکل توهم شما مدعیان اصلاح طلبی است که خود را اکثریت می خوانید و مصلح!
  • ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    جان بی ارزش تو باید فدای این فتنه گر بشه.
  • مرگ بر سوروس ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    نه مشکل دل توست که احتمالا دلپیچه گرفته چون این فتنه گر در آن نفوذ داره
  • ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    محبوب دلهای فتنه گر
  • ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    اگه این فتنه گر رای داشت که با حمیایت ازعارف هم می توانست رای بیاورد
  • ناشناس ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    اون دوران طلایی هرگز تکرار نخواهد شد مگر اینکه انتخاباتی با مشارکت اکثریت ملت برگزار شود ونمایندگان واقعی ملت روی کار بیایند
  • علی ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    8 سال هاشمی 8 سال خاتمی 4 روحانی شما که 20 سال حکومت کردید! مشکل کشور عادت کردن اقلیت اصلاح طلب به قدرت است
  • سیری ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    تو نفوذی اسراییل هستی.داری تفرقه مینداری.پادوی با جیره مواجب.
  • سیری ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    جووونم.آفرین عمو.انشای تابستان خود را چگونه به فنا دادید هم یادت نره.
  • سیری ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    خاتمی محبوب و متشخص
  • سیری ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    خاتمی نه دزد بود نه ریا کار.برعکس بعضیا که آبدارچیشم مختلص بود.
  • ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    کشور مدیون اوست.کاسبان تحریم دوسش ندارند.
  • سیری ۲۲:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    دلواپسان ایران را دارایی پدری میدانند و دیگران همه نفوذی!!انتخابات سیلی محکمی از مردم خواهند خورد.
  • حسین ۲۲:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    جریان اصولگرایی دچار یک نوع تفرعن شده که خود و هوادارانش را حق مسلم میداند و مخالفین خود را نه تنها گمراه وجاسوس و وطن فروش بلکه از اکنون در هاویه و قعر جهنم (به کامنتهای پایین دقت فرمایید) و این عامل سبب میشه که روز به روز از قضاوت های صحیح جدا شده و تحلیل های بی پایه و اساس از طرف مقابل داشته و چنانچه به این رویه ادامه دهد.......
  • ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    من زمان ریاست ایشون دانشجو بودم بخدا بلایی سر دانشجو اومده بود که یکیشون سر کلاس فریاد زد سید حسنی داره میآد امام زمان داره ظهور میکنه ........ بردنش بیرون کلاس باباش اومد یکراست بردنش تیمارستان یکماه بستری شد !!!!!!!!!!!
  • ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    این دروغ هایی که می گی راسته کاکو؟ احتمالا از نورچشمی ها بودی!
  • ناشناس ۲۲:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    مشکل کشور اصلاح طلبانی هستند که آراء اکثریت را برنمی تابند و دیکتاتوری عمل میکنند !
  • مهدی از قم ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    خود خاتمی گفته هر نه روز یه بحران داشتم.کدوم ارامش؟؟؟؟اگر دوران خاتمی خوب بود دکتر معین که ادم خاتمی بود در انتخابات نهم حداقل به ارای باطله میرسید.ویل دورانت در تاریخ تمدن میگه گذشت زمان به شخصی یا پدیده ای ارزش و تقدس میده.خاتمی هم چون مربوط به گذشته است این اراجیف را در مدحش میسرایید
  • ناشناس ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    موسوی و خاتمی / دیکتاتور واقعی
  • ناشناس ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    این مزدور فتنه گر بعد از فتنه 88 به زباله دان تاریخ پیوست .
  • ناشناس ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    محبوب قلبها دکتر احمدی نژاد دلاور است .
  • ناشناس ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    خاتمی با صدها میلیارد دلار بدهی خارجی دولت را تحویل داد که در زمان دکتر احمدی نژاد خیلی از این بدهی پرداخت شد و بدهی خارجی کشور کاهش یافت .
  • ناشناس ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    حیف که تو فتنه 88 در مقابل رای مردم ایستاد و خودش رو خراب کرد .
  • ۲۲:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۰۹
    0 0
    انشا الله در انتخابات اسفند مردم متدين وآگاه وارد صحنه شده همه ضد مردميها را از ميدان بدر خواهد كرد
  • مهدی از قم ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    که اون موقع تجدیدنظر طلبان نوکر غرب ادعای تقلب میکنند
  • دلواپس باغیرت ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    اقای خاتمی ما ملت شما را یه امریکایی میدونیم نه یه ایرانی تو رو خدا دس از سر ما ملت بردار و تمام نقشه های که داری ببر تو امریکا کشور محبوبت صرف کن ما ملت اجازه نمیدیم شما ها که کشور را تا پرتگاه سقوط کشوندید دوباره برگردید ما از شما ها بیشتر ضربه خوردیم تا امریکا و اسراییل
  • ظفر ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    برید خیانت های خاتمی رو تو یوتوب ببنید... بعد بیایین بگید خاتمی خوب بودش..!!!!!!!! برید ببنید اقتصاد تو دولتخاتمی نابود بودش...
  • ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    یاد اون دوران خیر بابام خونه خرید هشت میلیون که سه میلیونش وام بود الان خونه چقده ؟ من که 30 ساله تحصیلکرده بیکارم . کشورو نابود کرد احمدی نژاد . الان خونه و زندگی و ازدواج تو ایران رویاست ...
  • ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    تو هم برو خیانت های ..ها رو ببین . برادر من شیعه بودن به عمله به اصلاح طلبی و اصولگرایی ربط نداره . مسئولان ما زندگی و منششون را با ائمه مقایسه کنن میبینن هیچ شاهتی نداره و اون دنیا ما مردم بازخواستشون میکنیم. چطور مسئولی که حقوق هفت ، ده ، بیست ، سی میلیونی به بالا و کلی امتیازاتو اینا داره اون دنیا میخواد جواب شعارهاشو که جوانان رو پاکی و تذهیب نفس امر میکنن بده. در حالیکه اگر این اقا ذهنیت شیعه داشت میفهمید حقوقی که میگیره میتونه ماهیانه حقوق ده جوان رو بابت شغل و کار تامین کنه . خود این عزیزان ببینن حقوقی که میگیرن ایا متناسب با تولید و کارشون در کشور هست یا نه . جامعه شیعه امام میخواد اللهم عجل لولیک الفرج.
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    برای مردم اصولگرا بودن یا اصلاح طلب بودن فرق نمیکند برای مردم این مهم است که مسئول اگر شیعه نیست لا اقل محب اهل بیت باشد و منش انها را دنبال کند که الحمدلله در مسئولین دیده نمیشود . مسئولین بروند کلام امیرالمومنین و امامان را مرور کنند ببینیند در رفتار و عمل و اقتصاد شباهتی با ان حضرت دارند ؟!!!
  • یار غریب ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    مافیا مافیاست ! همین ....
  • ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    غیرت!!!!
  • علی ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    0 0
    مشکل کشور بی احترامی برخی به اصطلاح اصلاح طلبان و نیز اصولگرایان غیر واقعی به قانون اساسی و کشور است که توده های مردم با تمام وجود به ایشان عشق میورزند
  • ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    سیری@ شما فتنه گران دل آرام همان 9 دی سیلی خوردید.
  • ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    حتما بخاطر فتنه 88 متشخص هستند؟
  • ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    سیری@ بیشواد مختلس درسته! در ضمن یادت رفته آقازاده فتنه گر در دولت سیاه خاتمی قررداد کرسنت رو منعقد کرد و بیت المال را غارت؟
  • ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    تحریم هم کار دوستان همین فتنه گر بوده
  • ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    دوران طلایی اختلاس؟
  • من ۰۳:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    اقا من با اصلاحات و اصولگرا کاری ندارم فقط یکی به این مهدی از قم بگه که معین 4 میلیون رای اورد سال 84 دقیقا مشابه قالیباف در سال 84!!! یکم مطالعه یکم سواد اونی که می گی کروبی بود در سال 88 :))) دوره اسایش مردم هم دو تا بوده 4 سال دوم خاتمی و 4 سال اول احمدی نژاد! همینو بس :))) منتشر کن این بابا قمیه بفهمه داره سوتی میده ! جای دیگه نگه
  • ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    9000000000000000000000000000000000000 مثبت البته بعضیا رسما از دشمنان مواجب و حقوق می گیرند
  • ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    در حالت خوش بینانه در دوران خ اصلا در ایران زندگی نمی کردی ولا هیچ گاگولی به دوران قتلهای زنجیره ای و فتنه گریهای 78 و اهانتهای عجیب به بزرگان انقلاب و سر به فلک گذاشتن قیمت مسکن و سه برابر شدن قیمت دلار و ... نمی گوید دوران ارامش!!!!!!!!!!!
  • ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    مشکل کشور خاعنانی به نام اصلاح طلب است
  • ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    برو لالا کن عمو تو مال این حرفا نیستی
  • farshid ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    0 0
    دروغگو هم بود ارتباط با جورج سورس وپول گرفتن از عربستان رو انکار میکنه
  • مسافر تنها ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۲
    0 0
    پولی را که این لیدر اصلاح طلب از شاه سعودی گرفته بود برای هزینه عمله های استکبار خرج کرده بود و مسافرتهای سوییس و غیره
  • اسفندیار ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۳
    0 0
    فقط احمدی نژاد
  • ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۳
    0 0
    خانم فرشید خوابی؟
  • ساوالان ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۳
    0 0
    من موندم چرا هنوز این مرد راست راست راه میره و مسولان محترم هم عین خیالشان نیست فتنه گری و خیانتش هم که معلوم شده پس چرا اعدامش نمیکنند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس